یکی از قطعات ضروری در ایمپلنت دندان، فیکسچر ایمپلنت است و به عنوان ریشههای دندان در استخوان فک فرد قرار میگیرد. به طور کلی در جواب اینکه فیکسچر ایمپلنت چیست، باید بدانید که جنس این قطعه از فلز تیتانیوم بوده و در کیفیتها و انواع متفاوتی تولید میشوند.
فیکسچرهای دندان از مهمترین تجهیزات در فرایند درمان با ایمپلنت و تکمیل جراحی هستند که در سایزهای مختلفی از نظر ارتفاع، قطر و ضخامت ساخته میشوند. این ساختارها در اختیار متخصص ایمپلنت قرار گرفته تا او با توجه به وضعیت بیمار از فیکسچر متناسب با شرایطش استفاده کند.
برای دریافت مشاوره از دکتر مهدی فرخی استاد میتوانید با شماره 09030321355 تماس بگیرید.
هزینه فیکسچر
به طور کلی هزینههای مورد نیاز برای خرید فیکسچر، به پارامترهای متفاوتی وابسته است که عبارتند از:
- پوششهای مورد استفاده در سطح فیکسچر
- جنس آلیاژ مورد استفاده در ساخت آن
- ابعاد و اندازه فیکسچر
بسته به عواملی که ذکر شد، قیمت فیکسچر ایمپلنت مورد استفاده میتواند متفاوت باشد. برای یافتن اطلاعات بیشتر در رابطه با هزینه ایمپلنت دندان و خرید فیکسچر ایمپلنت میتوانید با ما تماس بگیرید.
ویژگیهای فیکسچر
فیکسچرهای ایمپلنت در اندازههای مختلفی از نظر ارتفاع، قطر و شکل موجودند و همگی به عنوان یک پیچ که با دهان انسان سازگار است، محسوب میشوند. فیکسچرها ویژگیهای خاصی دارند که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
ساختار فیکسچر
فیکسچر ایملنت معمولا از جنس فلز تیتانیوم است. در بعضی موارد نیز از تیتانیوم خالص برای ساخت آن استفاده میکنند.
گاهی نیز برای افزایش یافتن مقاومت و همچنین استحکام بیشتر فیکسچر، از فلزات دیگری همچون آلومینیوم یا وانادیوم برای ترکیب کردن با تیتانیوم استفاده میکنند.
پوشش فیکسچر
برای افزایش یافتن هرچه بهتر فرآیند بازسازی در استخوانها، یکی از روشهای مهم، پوشش دادن سطح فیکسچر با مواد مخصوص بازسازی استخوان بوده که تاثیر بسیاری دارد.
بافت سطح فیکسچر
سطح فلزی فیکسچرهای ایمپلنت کاملا صاف بوده یا بر روی آن یک نوع بافت غلاف مانند کشیده میشود. این بافت، در یک سطح میکروسکوپیک، بافت فیکسچر را به شکل منظمی نگه میدارد. این نوع از بافتها باعث منظم نگه داشتن میزان ارتباط سطح بین ایمپلنت و استخوان خواهند شد.
“فیکسچر ایمپلنت دندان (قسمت تیتانیومی که در استخوان فک کاشته میشود) باید با دقت بالا و متناسب با ساختار استخوان بیمار طراحی و جایگذاری شود. موفقیت بلندمدت ایمپلنت به ادغام استخوانی (osseointegration) بستگی دارد، فرآیندی که در آن استخوان فک به طور طبیعی با سطح فیکسچر پیوند میخورد. استفاده از مواد باکیفیت (مانند تیتانیوم خالص) و فناوریهای مدرن (مثل هدایت کامپیوتری جراحی) این فرآیند را بهبود میبخشد.”
منبع: meridian.allenpress.com
شکل فیکسچر ایمپلنت
به طور کلی، شکل فیکسچر ایمپلنتهای امروزی استوانهای و یا مخروطی هستند. البته انواع مخروطی فیکسچرها به دلیل کارایی راحت و ثبات بیشتر در هنگام کار، نزد جراحان متخصص ایمپلنت طرفداران زیادی دارند.
رزوه یا شیار ایمپلنت
طراحی و تولید یک فیکسچر ایمپلنت بر حسب شرکت سازنده آن میتواند متفاوت باشد و روی لیبل فیکسچر تمامی جزئیات آن ذکر شده است. تفاوت رزوهها بسته به عوامل زیر است:
- شکل رزوهها
- عمق رزوهها
- فاصله رزوهها از یکدیگر
رزوهها، ثبات اولیه فیکسچر ایمپلنت را افزایش میدهد. هر چقدر که این رزوهها عمیقتر بوده و تعدادشان بیشتر باشد، میتوانند سطح تماس بیشتری را نیز برای ایمپلنت و استخوان اطراف آن فراهم کنند. همچنین باید خاطر نشان کرد که تعداد رزوهها بر روی سرعت قرار دادن فیکسچر ایمپلنت در فک تاثیر گذار هستند.
از نظر شکل، رزوههای فیکسچر ایمپلنت به ۴ دسته کلی تقسیم میشوند:
- مربعی
- مخروطی
- باترس
- باترس معکوس
هر کدام از این شکل رزوهها، مزایا و معایب خود را داشته و هر کمپانی با توجه به نوع سلیقه جراح و طراحان خود از آنها در ساخت فیکسچر ایمپلنت استفاده میکنند. بهتر است بدانید که هیچ کدام از این نوع رزوهها، برتری محسوسی نسبت به دیگری ندارد، مگر در شرایط خاص که جراح تشخیص خواهد داد.
کاربرد فیکسچر ایمپلنت
همانطور که اشاره نمودیم، فیکسچر ایمپلنت به نوعی مهمترین قطعه در پروسهی ایمپلنت دندان محسوب میشود. در واقع میتوان گفت که فیکسچر، به جای ریشه برای دندان مصنوعی کاربرد دارد.
فیکسچر ایمپلنت و کاور اسکرو در مرحله اول از کاشت ایمپلنت مورد استفاده قرار میگیرند. در هنگام انجام دادن جراحی، فیکسچر درون حفرهی دندانی که کشیده شده است، قرار خواهد گرفت.
در صورتی که حفرهی دندانی مناسب وجود نداشته باشد، دندانپزشک یک حفره در داخل استخوان فک ایجاد میکند و فیکسچر را درون آن قرار میدهد. پس از انجام این کار، با کاور اسکرو روی آن را میپوشانند و بر روی لثه بخیه میزنند.
مدت زمان لازم برای جوش خوردن و فیکس شدن فیکسچر به استخوان فک، برای فک بالا حدودا 5 ماه و برای فک پایین حدود 3 ماه است. ضمن اینکه بنابر تماس مستقیم این قطعه با استخوانهای فک و لثهها، برای تولید آن از ماشینهای CNC که ضریب دقت بسیار بالایی دارند، استفاده خواهد شد.
فیکسچرهایی که سایز قطر آنها 3.5 میلی متر است و در نواحی از فک که استخوان باریک تری دارند، مورد استفاده قرار میگیرند. البته باید خاطر نشان کرد که در این قطر کم، کیفیت آلیاژ فیکسچر بایستی عالی باشد تا از آسیب آن جلوگیری شود.
از جمله برندهایی که با کیفیت مطلوب فیکسچرهایی با قطر 3.5 میلی متر تولید میکنند، اهل کشور کره هستند، به طوری که میتوان گفت فیکسچر ایمپلنت کرهای بهترین نوع فیکسچر است. برای مثال برندهای f&b کره جنوبی و برند آستم، از بهترین فیکسچرها را تولید میکنند.
نحوه انتخاب یک فیکسچر مناسب و با کیفیت
باید توجه کنید که نوع فیکسچر و ایمپلنت، از نظر متخصص بر اساس اندازه، ضخامت و سایر مشخصات فیزیکی فک و دندانها، با توجه به عکس رادیو گرافی انجام خواهد شد. چرا که ایمپلنت یک اقدام کاملا تخصصی بوده و باید تحت نظر متخصصان آن انجام شود. اگر شما در مشهد حضور دارید میتوانید برای یافتن اطلاعات بیشتر به دندانپزشکی درسا مراجعه کنید.
نحوه کاشت و استفاده از آن
فیکسچر ایمپلنت به عنوان اولین قطعهای بوده که در فرآیند کاشتن دندان، وارد ساختار فک بیمار شده و قطعات دیگر برا آن متصل میشوند.
در مرحله اول کاشت دندان، متخصص ایمپلنتولوژی و یا جراح دهان و دندان، پس از بی حسی موضعی مورد نیاز، سوراخ کوچکی را در استخوان فک بیمار ایجاد میکند. پس از انجام این مراحل، بایستی که فیکسچر متناسب از نظر اندازه، طول و ضخامت را انتخاب کنند در حفره ایجاد شده قرار دهند.
پس از پایان این اقدامات، زمانی حدود دو هفته تا دو ماه لازم است تا بافت استخوانی فک بیمار، فیکسچر ایمپلنت دندانی را در خود جای داده و همچنین منجر به جوش خوردن آن به بافت استخوانی اطراف خود بشود.
جنس فیکسچر ایمپلنت
در بیشتر موارد، فیکسچرهای ایمپلنت از فلز تیتانیوم ساخته میشوند. به قولی آلیاژ تیتانیوم به عنوان بهترین و مناسبترین گزینه برای استفاده در ساخت تجهیزات دندانی از جمله بریج، اوردنچر و فیکسچرهای ایمپلنت به شمار میرود.
یکی از مهمترین مزیتهای تیتانیوم، سازگاری بسیار بالای این آلیاژ با بدن انسان است. همچنین به دلیل برخورداری از ویژگیهای دیگری همچون نارسا بودن، مقاومت بالا در برابر خوردگی و مطابقت با ph بدن، مورد استفاده قرار میگیرد.
در بسیاری از دندانپزشکیها و در شهرهای مختلف نیز از این نوع فیکسچرها استفاده میکنند. اگر شما در خراسان ساکن بوده و به دنبال ایمپلنت دندان در مشهد هستید، با خیالی آسوده به کلینیک درسا مراجعه کنید.
انواع فیکسچر ایمپلنت دندان
سه نوع کاشت ایمپلنت دندان وجود دارد که شما میتوانید از بین آنها بهترین مدل را انتخاب کنید. ایمپلنت Endosteal ایمنترین و رایجترین نوع آن است؛ پس از آن، ایمپلنت Subperiosteal پیشنهاد میشود. در آخر نیز ایمپلنت Zygomatic پیشنهاد شده که پیچیدهترین نوع آن است و به ندرت مورد استفاده قرار میگیرد. در ادامه نیز به بررسی بیشتر انواع فیکسچر ایمپلنت دندان میپردازیم.
ایمپلنتهای Endosteal
ایمپلنتهای آندوستئال به عنوان رایجترین نوع ایمپلنت دندان به شمار میروند و برای بیشتر بیماران گزینه مناسبی است. اما باید در نظر داشت که برای جوش خوردن به استخوان فک، به زمان مناسب و خوبی نیاز دارند.
فیکسچرها برای ایمپلنت اجزای نگهدارنده بوده که به شکل پیچ در فک فرد قرار میگیرند و دندانهای کاذب بر روی آنها نصب میشوند. بعد از اتمام مراحل عمل، بهبودی نهایی مدتی طول خواهد کشید، چراکه برای جوش خوردن آن و ایجاد یک پایخ محکم به زمان نیاز است. به محض بهبود یافتن فک، دندانهای کاذب میتوانند بر روی پایه قرار گرفته تا با دندانهای اطراف متناسب شوند.
ایمپلنتهای Subperiosteal
نوع دیگر ایمپلنتهای دندان، ایمپلنت های Subperiosteal هستند. این روش برای کسانی به کار میرود که که ایمپلنتهای Endosteal مناسب آنها نباشد.
فیکسچرهای ایمپلنت Subperiosteal، به جای اینکه در استخوان فک بیمار ثابت شوند، در بالای استخوان قرار گرفته، اما در زیر لثه قرار دارند. برای این کار، یک قاب فلزی در زیر لثه قرار گرفته و یک پایه نیز به آن متصل میشود. سپس لثه در اطراف قاب بهبود یافته تا بتواند آن را در جای خود ثابت نگه دارد. دندانهای کاذب نیز روی پیچهای کوتاه و محکمی قرار میگیرند که دقیقا بالاتر از خط لثه هستند.
این روش فقط برای بیمارانی کاربرد دارد که استخوان فک کافی و محکم برای قرار دادن ایمپلنت نداشته باشند یا اگر بیمار مورد نظر نمیخواهد با جراحی فشرده دهان و دندان، کاشت ایمپلنت را انجام دهد.
ایمپلنتهای Zygomatic
ایمپلنتهای Zygomatic بسیار نادر هستند. چراکه این روش پیچیدهتر از سایرین است و فقط در صورتی انجام میشود که استخوان فک، برای انجام دو نوع ایمپلنت ذکر شده کافی نباشد. در این روش فیکسچر ایمپلنت دندانی، به جای استخوان فک، در استخوان گونه بیمار قرار خواهد گرفت.
نکات بهداشتی بعد از کاشت فیکسچر
با انجام اقدامات زیر میتوان از بروز عوارض ایمپلنت دندان جلوگیری نمود.
- اجتناب از انجام فعالیتهای سنگین: با انجام کار سنگین و تحمل فشار زیاد، احتمال دردهای شدید، باز شدن بخیهها و خونریزی وجود دارد. پس استراحت کافی و دوری از انجام دادن کار سنگین، مانع از بروز این مشکلات خواهد شد.
- مصرف آنتی بیوتیک: پس از کار گذاشتن فیکسچر در لثه و بخیه زدن آن توسط جراح، احتمال عفونت وجود دارد. به همین دلیل برای جلوگیری نمودن از این مشکل بایستی به طور مرتب آنتی بیوتیکهای تجویز شده را مصرف کنید.
- مسواک زدن اطراف بخیهها: مسواک زدن دندانها و اطراف بخیه به صورت آرام و ملایم و همچنین غرغره کردن آب نمک و دهانشویه، 24 ساعت بعد از جراحی توصیه شده است.
سخن آخر
زمانی که دندانی در بدن انسان از دست میرود بهترین جایگزین برای آن ایمپلنتهای دندانی است. ایمپلنتها نیز مانند دندانهای طبیعی که ریشه دارند، پایهای دارند که فیکسچر نام دارد. فیکسچر در بیشتر انواع ایمپلنتها درون استخوان فک قرار گرفته و با استخوان ارتباط میگیرد. این قطعه معمولا از آلیاژ تیتانیوم ساخته میشود و در ارتباط با بدن منجر به ایجاد واکنش نمی شود. با این وجود تا بهبودی کامل زخمهای لثهها و استخوان فک باید موارد بهداشتی را بیش از پیش رعایت کنید تا ایمپلنت آسیب نبیند.
سوالات متداول
در ایمپلنت zygomatic فیکسچر ایمپلنت در کدام قسمت بدن جای میگیرد؟
این نوع ایمپلنت معمولا در استخوان گونه قرار داده میشود.
جنس فیکسچرها از چیست؟
فیکسچرها از آلیاژ تیتانیوم ساخته میشوند اما گاهی آلومینیوم و وانادیوم نیز در ساخت آن مورد استفاده قرار میگیرد
بهترین فیکسچرهای ایمپلنت در کدام کشور تولید شدهاند؟
کره جنوبی ازجمله کشورهایی است که بهترین و باکیفیتترین فیکسچرهای ایمپلنت را تولید میکند.
10 Responses
واو، این فیکسچر ایمپلنت یه قطعه خیلی مهم تو پروسهی ایمپلنت دندونه که دقیقا میشه گفت ریشه دندون مصنوعی رو تشکیل میده! جنسش بیشتر از تیتانیومه که خیلی با بدن سازگاره. جالبه بدونید که این فیکسچرها تو سایزهای مختلف ساخته میشن و بر اساس وضعیت فک و دندون هر فرد، دندانپزشک از بهترین نوعش استفاده میکنه. خیلی هم مهمه که این قطعه با دقت نصب بشه چون قراره تو استخوان فک قرار بگیره و کاملاً جوش بخوره. هزینهها هم بستگی به جنس و اندازهش داره. خلاصه که اگر دنبال ایمپلنت دندانی هستید، انتخاب درست فیکسچر و دکتر متخصص خیلی مهمه!
اگر میخواید عمر ایمپلنتتون زیاد باشه و درگیر مشکلات بعدش نشید حتما تمامی مراحلی که دکتر میگه رو انجام بدید. وقتی فیکسچر نصب کردید هم اصلا بهش دست نزنید.
توضیحات کامل و دقیقی در مورد فیکسچر ایمپلنت و ویژگیهای مختلفش ارائه شد. به خصوص بخشهایی که در مورد جنس فیکسچر، انواع مختلف آن و تفاوت رزوهها توضیح داده شد، خیلی کمککننده بود. علاوه بر این، اشاره به اهمیت بهداشت بعد از کاشت فیکسچر و توصیههای بهداشتی بعد از جراحی بسیار مفید بود. این اطلاعات قطعا میتونه به افرادی که قصد انجام ایمپلنت دندان دارند کمک زیادی بکنه.
ممنون از اطلاعات مفیدی که ارائه دادید. من همیشه فکر میکردم که فقط دندانپزشکها از فیکسچرها استفاده میکنند، ولی حالا متوجه شدم که این قطعه چه نقش حیاتی در ایمپلنت دندان داره. برای کسانی که مثل من خیلی درباره ایمپلنت اطلاعات ندارند، خیلی جالبه که فیکسچرها از جنس تیتانیوم ساخته میشن و تاثیر زیادی روی جوش خوردن دندان به استخوان دارن. همچنین اطلاعات در مورد انواع فیکسچرها و هزینهها خیلی کمککننده بود.
برای من خیلی جالب بود که فیکسچرهای کرهای بهترین کیفیت رو دارن، چون همیشه شنیدم که تولیدات کرهای در صنعت دندانپزشکی خیلی معتبره. در کل، اگر کسی به فکر ایمپلنت دندان هست، این اطلاعات میتونه خیلی مفید باشه.
خیلی خوب توضیح دادید، به خصوص دربارهی انواع فیکسچرها و کاربردشون. من خودم قصد کاشت ایمپلنت دارم و همیشه نگرانیهایی داشتم در مورد انتخاب فیکسچر مناسب. جالب بود که فیکسچرهای کرهای رو به عنوان بهترین گزینه معرفی کردید. به نظرم توضیحاتی که دادید میتونه خیلی کمک کنه برای کسانی که میخوان این درمان رو انجام بدن. حتما به کلینیک درسا سر میزنم. ممنون از اطلاعات مفیدتون!
واقعا اطلاعات مفیدی در مورد فیکسچر ایمپلنت دندان ارائه دادید. فقط یه سوال دارم، وقتی میگید فیکسچر ایمپلنت در استخوان فک قرار میگیره، آیا همه افراد به راحتی میتونند این عمل رو انجام بدن یا شرایط خاصی مثل مقدار تراکم استخوان فک هم تأثیر داره؟ چون من خودم فکرم خیلی باریکه و نگرانم که مناسب نباشه.
سلام! مقاله خیلی جامع و مفیدی بود. من در مورد فیکسچر ایمپلنتها خیلی شنیده بودم، ولی حالا که دقیقتر توضیح دادید، بیشتر متوجه شدم. یه سوال داشتم، این که گفته بودید فیکسچر ایمپلنت میتونه در اندازهها و شکلهای مختلف باشه، آیا این تفاوتها تأثیری روی طول عمر ایمپلنت داره؟ و اینکه برای کسانی که فکشون نازکتره، آیا فیکسچر خاصی وجود داره؟ ممنون میشم بیشتر توضیح بدید.
سلام، خیلی ممنون از اطلاعات جامع و مفیدی که در مورد فیکسچر ایمپلنت دندان ارائه دادید. خیلی جالب بود که گفتید فیکسچرها از تیتانیوم ساخته میشن و این فلز به راحتی با بدن سازگاره. به نظرم نکتهی مهمی که اشاره کردید، انتخاب فیکسچر متناسب با شرایط فردیه. من خودم همیشه این سوال رو داشتم که برای افرادی که استخوان فک ضعیفتر یا باریکتری دارن، آیا باز هم میشه این نوع ایمپلنتها رو انجام داد؟ یا نیاز به روش خاصی دارن؟
مقالهتون خیلی کامل بود، مخصوصا در مورد فیکسچرهای ایمپلنت که اطلاعات دقیق و مفیدی ارائه دادید. فقط یه سوال دارم، برای کسانی که استخوان فکشون خیلی باریکه، آیا گزینههای دیگهای برای فیکسچر وجود داره یا باید از ایمپلنتهای خاص مثل زایگوما استفاده بشه؟ یا در کل، این که چه نوع فیکسچری برای هر فرد مناسبتره، چطور تشخیص داده میشه؟ ممنون میشم اگه جواب بدید!
سلام وقتتون بخیر، خیلی توضیحات خوبی بود 🙏 فقط یه سوال، اگه شل شدن فیکسچر ایمپلنت اتفاق بیفته، راهحلش چیه؟ این مشکل خیلی خطرناکه یا میشه راحت رفعش کرد؟ ممنون میشم توضیح بدید 🙌